کشاورزی هوشمند و آینده آن
یکی از دلایل مهمی که باعث به وجود آمدن کشاورزی هوشمند شد، رشد جمعیت جهانی در صد سال گذشته است. با توجه به این که رشد جمعیت بیش از چهار برابر افزایش داشته است، تقاضا برای مواد غذایی نیز افزایش پیدا کرد و صنعت کشاورزی مجبور شد تا محصول بیشتری تولید کند.
بر اساس آمار به دست آمده جمعیت جهان در سال ۱۹۱۵ حدود ۱/۵ ميليارد نفر بوده است، در حالی که بر اساس برآوردها در سال ۲۰۲۱ بیش از 9/۷ میلیارد نفر بوده است.
از طرف دیگر پیش بینی ها نشان می دهد که نیاز به غذا تا سال ۲۰۵۰ بین ۵۹٪ تا ۹۸٪ افزایش خواهد يافت. با توجه به این که سیستم کشاورزی سنتی پاسخگوی این نیاز نخواهد بود با استفاده از شیوههای هوشمند سازی صنعت کشاورزی یا کشاورزی دقیق و مدرن به تأمين نياز تغذيه جهانی کمک به سزايی میشود.
در این مقاله درباره اهمیت کشاورزی هوشمند و مزایای آن با شما صحبت خواهیم کرد. در ادامه با خانه هوشمند کوییک لینک همراه باشید.
کشاورزی هوشمند
مزرعهداری یا کشاورزی هوشمند به زبان بسیار ساده یک مفهوم و رویکرد مدیریتی برای پشتیبانی از مکانيزاسیون کشاورزی به کمک زیرساختهای متکی به تکنولوژیهای پیشرفته است.
از کشاورزی هوشمند با عنوان «کشاورزی دقیق» نیز ياد میشود. سامانه کشاورزی هوشمند با ترکيب يک نرمافزار مدیریت و نظارت دقیق با بهره برداری از مجموعهای از حسگرها پيادهسازی میشود.

خانه هوشمند برای معلولین
کشاورزی با سیستم سنتی
با توجه به این که صنعت کشاورزی در سال های اخیر دستخوش تغییرات زیادی شده است،کشاورزان باید در زمینه تکنولوژی هوشمند سازی کشاورزی متخصص و حرفهای باشند. متاسفانه کشاورزانی که همچنان از سیستم سنتی استفاده می کنند، درآمد قابل توجهی ندارند. این مهم را نباید فراموش کرد که کشاورزی مثل سایر صنایع، در حال مدرن شدن است.
تکنولوژی ماشینآلات کشاورزی یکی از حوزههای اساسی است که برای تغيير در سطح بهره وری یک مزرعه به آن بايد توجه ویژه داشت. تراکتورهای سنتی در مقابل تراکتورهای مدرن کارایی چندانی ندارند. ماشین آلات جدید که مجهز به فناوری هوشمند نیز شده اند، تجهیزات پیچیدهای هستند که از تکنولوژیهای جیپیاس، حسگرهای تعبیهشده و داشبوردهایی که مشابه کابین خلبانی جتهای تجاری است، بهره میبرند.
در حال حاضر، ایالات متحدهی آمريکا در استفاده از روش های کشاورزی هوشمند پیشرو است و با استفاده از اینترنت اشیاء موفق شده است تا با تولید ۷۰۳۴ کیلوگرم غلات در هر هکتار پيشرو در جهان باشد. میانگین جهانی اين کميت ۳۸۵۱ کیلوگرم در هکتار است.
تکنولوژیهای کشاورزی هوشمند
تکنولوژی کشاورزی هوشمند روز به روز در حال پیشرفت است. بنابراین برای کسب اطلاعات جدید درباره این فناوری باید به صورت مداوم تحقیق و مطالعه شود. اما بعضی از تکنولوژی های کشاورزی هوشمند تا به امروز عبارتند از:
استفاده از حس گرها
حسگرها برای بررسی وضعیت خاک، آب، نور، رطوبت و مدیریت دما به کار میروند. حسگرها و تکنولوژی اینترنت اشیاء شرایط خاک را به دقت نظارت و بررسی می کنند. سپس با پردازش دادهها و روشهای تحليلی که مبتنی بر پایه هوش مصنوعی است برنامههای مراقبتی مانند آبیاری و کوددهی شیمیایی را تنظيم میکنند.
استفاده از شبکههای پیشرفته و جیپیاس
در اين حوزه از برنامه های ويژه مبتنی بر اينترنت اشياء استفاده می شود. تکنولوژی اینترنت اشیاء کمک میکند تا منشاء مواد غذایی ردیابی شود تا تولیدکنندگان و خرده فروشان بتوانند ارگانیک بودن آن ها را برای مصرفکنندگان تضمین کنند.
استفاده از تجهيزات رباتیک و هوشمند
استفاده از این تجهیزات برای اجرای خودکار فرآيندها بسیار کاربرد دارد. در کارخانههای تولید و فرآوری، از تجهیزات پیچیدهای مانند کوره، فریزر، نوار نقاله و لیفتراک برای تهیه و بستهبندی محصولات استفاده میشود. از حسگرها می توان برای نظارت بر عملکرد ماشینآلات استفاده کرد تا علائم هشداردهنده را صادر و دنبال کرد.
استفاده از از ابزارها و تکنيکهای پردازش دادهها
از این ابزار برای تصمیمگیری و پیشبینی استفاده میشود که شامل مجموعه ای از دادههای در دسترس، درباره ميزان برداشت محصولات، بازدهی مزارع، نمونه برداری از خاک، وضعیت آب و هوا، برنامههای کوددهی، کميت و کيفيت ماشینآلات کشاورزی و سلامت دام و … هستند.

خانه هوشمند برای معلولین
مزایای کشاورزی هوشمند
یکی از مهم ترین مزایای کشاورزی هوشمند کاهش هزینههای کلی و افزايش بازدهی، بهبود کیفیت و کمیت محصولات و همچنين پایداری کشاورزی است. برای مثال، توانایی ردیابی و بررسی ناهنجاری های رشد محصول یا سلامت دام کمک می کند تا خطر از دست رفتن منابع و سرمايه به حداقل ممکن برسد که می تواند نقش بسیار مهمی در افزایش درآمد کشاورزان داشته باشد.
از طرف دیگر با توجه به اینکه با استفاده از دستگاههای هوشمند، چندین فرآیند به طور همزمان میتوانند فعال شوند. با استفاده از این سیستم حتی میتوان زمانبندی تحویل کالا را به بازار با نهايت دقت و در حجم بیشتر انجام داد.
آینده کشاورزی هوشمند
از نظر فعالان این حوزه، کشاورزی هوشمند و مبتنی بر اینترنت اشیاء زمینه را برای «سومین انقلاب سبز» فراهم میکند. اين اتفاق به کاربرد ترکیبی از اطلاعات و تکنولوژیهای ارتباطی اشاره دارد. بنابراین اگر شما در صنعت کشاورزی مشغول به فعالیت هستید بهتر است هر چه سریعتر در ارتباط با هوشمندسازی تجهیزات و سیستم خود وارد عمل شوید.