کاربرد رله هوشمند در تابلو برق
یک خانه هوشمند از تجهیزات هوشمند مختلفی تشکیل شده است. نقشی که هر یک از این تجهیزات در هوشمند سازی خانه و هر محیط دیگری ایفا می کنند، بسیار مهم است و تاثیر مستقیمی در عملکرد دیگر لوازم هوشمند دارد. یکی از مهم ترین تجهیزات خانه هوشمند، رله هوشمند در تابلو برق است. رله ها به صورت هوشمند در قطع و اتصال برق الکتریکی ساختمان نقش پررنگی دارند. در این مقاله قصد داریم به بررسی کاربرد رله هوشمند در تابلو برق بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با کاربردها، عملکرد، مزایا و معایب این وسیله الکتریکی، تا پایان مطلب ما را همراهی کنید.
رله هوشمند چیست؟
رله هوشمند جعبه ای مربعی یا مستطیلی شکل است که روی آن کلیدها و سیم پیچی های مختلف تعبیه شده است. این تجهیزات با وجود داشتن وظایف مهم در هوشمند سازی خانه؛ ولی عملکرد ساده و آسانی دارند. فشار دادن یا حرکت دادن کلیدها و اهرم های مکانیکی تعبیه شده روی رله هوشمند، موجب قطع و وصل شدن جریان برق در سیستم مورد نظر می شود. در اغلب موارد کنترل رله هوشمند به صورت فیزیکی انجام نمی شود. به طوری که کاربر یا اپراتور از طریق اپلیکیشن های ویژه ای، برنامه ریزی لازم را طرح ریزی می کند. سپس با مشخص کردن زمان قطع و وصل شدن جریان برق، این کار به صورت خودکار و بدون دخالت دست انجام می شود.

کاربرد رله هوشمند در تابلو برق
اجزای تشکیل دهنده رله هوشمند
همان طور که پیش تر گفته شد، رله هوشمند از اجزای مختلفی تشکیل یافته است. این اجزا هر کدام به نوبه خود نقش به سزایی در عملکرد صحیح رله هوشمند و در نهایت تابلو برق ایفا می کنند. به طوری که با بروز هر گونه مشکلی در هر یک اجزا، کارکرد کلی رله با اختلال هایی مواجه خواهد شد. در ادامه به اجزای تشکیل دهنده رله هوشمند اشاره خواهیم داشت.
- بوبین ورودی
بوبین ورودی همان سیم پیچ های داخل رله هوشمند هستند که برای راه اندازی کویل، دو سر مثبت و منفی منبع تغذیه باید به دو سر دستگاه متصل شوند.
- تیغه مشترک
این نوع تیغه، متصل به پایه سیگنال مشترک دستگاه است.
- تیغه باز
این نوع تیغه در وضعیت نرمال دستگاه، باز است و سیم پیچ می تواند محرکی برای بسته شدن آن باشد.
- تیغه بسته
این نوع تیغه نیز در وضعیت نرمال بسته و به COM وصل شده است. چنانچه طراحی رله هوشمند طوری باشد که با تحریک ورودی، جریان خروجی قطع شود، مصرف کننده بایستی به تیغه بسته متصل شده باشد.
انواع رله هوشمند
انواع رله های هوشمند در تابلو برق نقش حفاظتی دارند و تمامی آن ها با هدف قطع و وصل کردن جریان برق الکتریکی در تابلو برق نصب می شوند. میزان کنترل شدت جریان برق می تواند رله های هوشمند را در دسته بندی های مختلفی قرار دهد. شدت جریان با واحدی به نام آمپر سنجیده می شود و روی هر کدام از رله ها این میزان درج می شود. همچنین تعداد کانال های رله نیز باید مشخص باشند که بیشتر آن ها از 4 کانال شروع و به 30 کانال منتهی می شود. از طرفی دیگر رله ها براساس تاثیر میدان های مغناطیسی و الکتریکی در عملکرد رله هوشمند به انواع مختلف تقسیم می شوند. از جمله آن ها عبارتند از:
مغناطیسی
مکانیکی
الکترومغناطیسی
الکترواستاتیکی
الکترومکانیکی
مهم ترین کاربردهای رله هوشمند
رله هوشمند در تابلو برق و هوشمند سازی خانه، کاربردهای زیادی دارد. به طوری که غالب برنامه هایی که برای هوشمند سازی خانه طراحی می شوند، توسط رله هوشمند اجرا می شود. ممکن است در یک خانه هوشمند، برای اجرای یک دستورالعمل از رله هوشمند استفاده شود و گاهی اوقات نیز دستورالعمل های متعدد توسط رله های هوشمند به صورت همزمان اجرا می شوند. از جمله مهم ترین کاربردهای رله هوشمند عبارتند از:
• نظارت هوشمند بر لوازم برقی
• نظارت هوشمند بر سیستم های سرمایشی و گرمایشی
• نظارت هوشمند بر تجهیزات روشنایی
• نظارت هوشمند بر باز و بسته شدن درب های ورودی، خروجی و پارکینگ ها
• نظارت هوشمند بر سنسورهای نشت گاز، دود، آب و…
• نظارت هوشمند بر کرکره های برقی
• کنترل عملکرد آسانسورها
مزایای رله هوشمند
رله های هوشمند با توانایی های زیادی که در هوشمند سازی خانه دارند، مورد توجه بیشتر مشتریان هستند. مزیت های رله هوشمند به مراتب بیشتر و ارزشمندتر از میزان هزینه مصرفی برای طراحی و راه اندازی آن ها است. در ادامه اشاره کوتاهی به مزایای رله هوشمند خواهیم داشت.
• قابلیت جداسازی بخش های معیوب و ایراد دار از بخش های سالم و قابل استفاده در مدار جریان برق
• کنترل توان و قدرت بالا در مدار با ولتاژهای بیشتر از ولتاژ اصلی خود رله
• مقرون به صرفه بودن از لحاظ جلوگیری از هزینه های اضافی با جایگزین شدن سیستم های مداری
• عملکرد سریع در برابر واکنش های مختلف

کاربرد رله هوشمند در تابلو برق
معایب رله هوشمند
هر نوع تجهیزاتی علاوه بر داشتن مزایای قابل توجه، معایبی نیز به همراه دارد. از جمله معایب رله هوشمند عبارتند از:
• رله هایی که دارای سلف یا عنصر ذخیره ساز انرژی ساز هستند، امکان تخلیه ناگهانی شارژ آن ها وجود دارد.
• برای عملکرد درست کلیدهای رله نیاز به ولتاژ است. در صورتی که مدار ولتاژ و توان پایین تری داشته باشد، رله هوشمند کارکرد دقیق و درستی نخواهد داشت.
• در برخی از رله ها، فرکانس ها بالا هستند. در این صورت عملکرد عادی رله، کندتر می شود.
فاکتورهای مناسب در خرید رله هوشمند
در هنگام خرید رله هوشمند برای تابلو برق، لازم است فاکتورهای مهمی در نظر گرفته شوند. در ادامه به این فاکتورهای مهم خواهیم پرداخت.
انتخاب نوع ولتاژ در مدار، AC یا DC
تعیین محدوده ولتاژ تحریک
توجه به برند و کارخانه سازنده آن
در نظر گرفتن تعداد کنتاکت های رله نسبت به کاربرد آن
سنجش میزان حداکثری جریان عبوری
سخن پایانی
در مطلب بالا به بررسی رله هوشمند در تابلو برق پرداخته شد. رله ها با قطع و وصل کردن جریان برق در کنترل لوازم برقی، تجهیزات روشنایی، کرکره برقی، آسانسور، سنسورها، سیستم های گرمایشی و سرمایشی و… نقش مهمی دارند. خانه هوشمند کوییک لینک، با هدف اتصال سریع، طراحی منحصربه فرد و اقتصادی و با داشتن کادری مجرب، تجهیزات مرغوب و با کیفیتی را در طراحی هوشمند سازی مکان های مورد نظر، استفاده می کند. در خانه هوشمند کوییک لینک با بهره بردن از فن آوری نوین دنیا می توانید خانه ای امن و مدرن داشته باشید.