اگرچه بسیاری از افراد هوشمندسازی ساختمان را با کنترل از راه دور همه تجهیزات وسایل و در نتیجه آسایش و رفاه بیشتر ساکنان میشناسند؛ اما بهکارگیری و نصب تجهیزات هوشمند چیزی فراتر از آسایش و راحتی ساکنان را دنبال میکند؛ بهعنوانمثال میتوان به ارتقاء ایمنی، امنیت و ارزش افزوده ساختمان اشاره کرد. با توجه به اهمیت موارد مذکور در زندگی روزمره، این مقاله به بررسی کامل هدف از هوشمندسازی ساختمان پرداخته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با خانه هوشمند کوییک لینک همراه باشید.
هدف از هوشمندسازی ساختمان
ساختمان هوشمند عنوان فضایی است که در آن امکان مدیریت تمامی تجهیزات با کنترل از راه دور وجود دارد. این کار را میتوان با استفاده از تبلت و گوشی هوشمند نیز انجام داد. از این رو فرد در زمان عدم حضور در محل میتواند از وضعیت ساختمان آگاهی پیدا کند. بهکارگیری این تکنولوژی نوین در صنعت ساختمان تنها مختص خانههای لوکس نیست. بلکه خانههای معمولی نیز میتوانند از خدمات هوشمندسازی برخوردار شوند. آمارها حاکی از روند روبهرشد و پر سرعت هوشمندسازی ساختمانها در سراسر جهان است؛ زیرا اهداف والایی برای این برنامه نوین وجود دارد. به طور کل هدف از هوشمندسازی ساختمان در 4 مورد زیر خلاصه شده است:
- افزایش ارزش افزوده ساختمان
- افزایش آسایش و رفاه ساکنان
- بهینه سازی مصرف انرژی
- افزایش امنیت
- افزایش ایمنی

هدف از هوشمندسازی ساختمان
آسایش و رفاه بیشتر ساکنان
بی شک یک هدف از هوشمندسازی ساختمان، افزایش رفاه و آسایش ساکنان است؛ زیرا در ساختمانهای هوشمند تجهیزات مختلف با کنترل از راه دور، تبلت یا گوشی همراه تنظیم و مدیریت میشوند؛ بهعنوانمثال میتوان به سیستم روشنایی، آبرسانی، سرمایش، گرمایش، تهویه و … اشاره کرد. همین موضوع آسایش بیشتر ساکنان را به دنبال دارد. اهمیت قابلیت کنترل از راه دور تجهیزات منزل برای افراد ناتوان از حرکت (بیماران، معلولان و سالمندان) بیشتر است. علاوه بر این قابلیت، امکان تعریف سناریوهای مختلف برای ساختمانهای هوشمند وجود دارد. درنتیجه ساکنان میتوانند در شرایط خاص تنظیمات مدنظر خود را اعمال کنند. تنهایی کودک در منزل، زمان خواب، مسافرت و میهمانی از جمله سناریوهای متداول در این زمینه هستند.
بهینه سازی مصرف انرژی
یک هدف از هوشمندسازی ساختمان، کاهش مصرف انرژی (برق و گاز) در بخش خانگی است. امروزه بهینه سازی مصرف انرژی به یکی از دغدغههای مسئولین در سراسر جهان تبدیل شده است. دلایل مختلفی برای این موضوع عنوان شده که از جمله آنها میتوان به افزایش جمعیت، روبه پایان بودن، تجدیدناپذیری و قیمت بالای سوختهای فسیلی اشاره کرد. هوشمندسازی یکی از بهترین راهکارهای ارائه شده برای کاهش مصرف انرژی است. این مهم با نصب تجهیزات هوشمندسازی در سیستم روشنایی، گرمایشی و سرمایشی حاصل میشود. صرفه جویی در مصرف آب را نیز میتوان به مزایای هوشمندسازی اضافه کرد. موضوعی که با توجه به تغییرات اقلیمی کره زمین و کاهش سطح آبهای شیرین اهمیت پیدا میکند.
افزایش ارزش افزوده ساختمان
یک هدف از هوشمندسازی ساختمان افزایش ارزش افزوده ساختمان است. هوشمندسازی نقش مؤثری در افزایش اقبال مشتریان به خرید ساختمان دارد. طبق یکی از نظرسنجیهای صورت گرفته در ایالات متحده، ۸۰ درصد مشتریان متقاضی خرید ساختمانهایی با فناوری هوشمند هستند. قیمت ساختمانهای هوشمند در مقایسه با ساختمانهای معمولی ۵ درصد بیشتر است. به همین دلیل بسیاری از مالکان و پیمانکاران از این موضوع برای فروش بیشتر و سریعتر ملک بهره میگیرند. با این کار چندین برابر هزینههای صورت گرفته برای هوشمندسازی در زمان فروش به مالک بازمی گردد. در واقع هوشمندسازی یک سرمایه گذاری ساده، زودبازده و غیر مستقیم در زمینه ساخت و ساز است.
افزایش امنیت
بعضی افراد مهمترین هدف از هوشمندسازی ساختمان را ارتقای سطح امنیت عنوان میکنند. در ساختمانهای این چنینی از قفلهای دیجیتال و هوشمند در ورودی ساختمان استفاده میشود. در نتیجه تنها ورود و خروج افراد تعریف شده برای سیستم امکانپذیر است. همچنین برای کنترل هرچه بیشتر ترددها، دوربین مداربسته در بخشهای مختلف ساختمان نصب میشود. این تجهیزات تصاویر زنده را به صورت لحظهای در اختیار کاربر قرار میدهند. همچنین هرگونه تحرکات مشکوک به صورت هشدار یا پیامک به مالک و اداره پلیس اطلاع رسانی میشود. در نتیجه خطر سرقت و ورود افراد غیرمجاز به ساختمانهای هوشمند بسیار کم است.
بسیاری از افراد خطر هک کردن سیستمهای امنیتی خانههای هوشمند را به عنوان یکی نقطهضعف در نظر میگیرند. لازم به ذکر است که خطر هک به نوع روش هوشمندسازی بستگی دارد. معمولاً این خطر برای سیستمهای هوشمندسازی بی سیم وجود دارد. البته امروزه با پیشرفت علم و تکنولوژی و به واسطه قابلیت رمزگذاری پیشرفته امکان هک کردن این سیستمها به میزان چشمگیری کاهش یافته است. همچنین در صورت استفاده از تجهیزات هوشمندسازی و ارتباط سیمی خطر هک وجود ندارد.
افزایش ایمنی
ساختمانهای هوشمند در مقایسه با ساختمانهای معمولی از ایمنی بالاتری برخوردار هستند. در رابطه با این موضوع میتوان مواردی چون ایمنی ساختمان در برابر نشت گاز، آتشسوزی و نشت آب را برشمرد. سنسورهای بکار رفته در بخشهای مختلف ساختمان، هر گونه تجمع دود یا گازهای سمی را اطلاع رسانی میکنند. در کنار این اقدامات قطع شیرهای گاز نیز در دستور کار قرار میگیرد. این کار اقدامی مؤثر در زمینه پیشگیری از آتش سوزی و بروز خسارات جانی و مالی ناشی از آن است.

هدف از هوشمندسازی ساختمان
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی هدف از هوشمندسازی ساختمانها پرداختیم. بیشتر افراد هدف از این کار را آسایش و رفاه بیشتر ساکنان عنوان میکنند. در درستی این موضوع شکی نیست؛ اما اهداف هوشمندسازی فراتر از آسایش و رفاه ساکنان است. از افزایش ایمنی، امنیت و ارزش افزوده ساختمان به عنوان دیگر اهداف این اقدامات یاد میشود. بهینه سازی مصرف انرژی را نیز میتوان به موارد مذکور اضافه کرد. قرار گرفتن تمامی این موارد در کنار هم هوشمندسازی ساختمان را به یک سرمایه گذاری آسان و زودبازده تبدیل کرده است.