امروزه هوشمندسازی به یکی از موضوعات جذاب در زمینه طراحی ساختمان تبدیل شده است. دلایل مختلفی برای این موضوع عنوان شده که از جمله آنها می توان به آسایش و رفاه ساکنان و شهروندان اشاره کرد. صرفه جویی در مصرف انرژی، کاهش آلودگی هوا، افزایش بهره وری و ارزش ساختمان نیز از دیگر مزایای هوشمندسازی هستند. اجرای هوشمندسازی برای بخش های مختلف انواع ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری، رفاهی و صنعتی امکان پذیر است. این مقاله به معرفی یکی از این بخش ها تحت عنوان «پارکینگ هوشمند» اختصاص داده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با خانه هوشمند کوییک لینک در ادامه همراه باشید.

 

ضرورت پارکینگ هوشمند

آمارها نشان می دهد که جمعیت اکثر شهرها در حال افزایش است. افزایش جمعیت در صورت نبود مدیریت مناسب، تبعات بسیاری به دنبال خواهد داشت. در یک مورد به دنبال افزایش جمعیت تعداد خودروها و وسایل نقلیه نیز بیشتر می شود. چاره اندیشی نکردن مسئولان شهری در این زمینه، ترافیک، آلودگی هوا و هدر رفت زمان شهروندان را در سطح شهر به دنبال دارد. نظیر این مشکلات در بسیاری از شهرها بخصوص پایتخت به چشم می خورد. تاکنون راهکارهای مختلفی برای مشکلات ناشی از تعداد زیاد وسایل نقلیه در سطح شهر ارائه شده است که پارکینگ هوشمند یکی از بهترین و مؤثرترین آنها است.

 

پارکینگ هوشمند چیست؟

واقعیت این است که ظرفیت پارکینگ های موجود در سطح شهر برای تعداد زیادی خودرو مناسب نیست. از طرفی متقاضیان باید ساعت ها از وقت خود را در صف پارکینگ بگذرانند. با هوشمندسازی می توان تمامی این مشکلات را برطرف کرد. پارکینگ هوشمند (Smart parking) عنوان فضایی است که با استفاده از فناوری و تکنولوژی روز مدیریت می شود. در واقع با هوشمندسازی پارکینگ از کمترین فضا بیشترین بهره وری صورت می گیرد. همچنین تمامی اقدامات از قبیل رزرو، محاسبه هزینه پرداختی، پرداخت پول، اطلاع از ظرفیت و … کاملاً خودکار و از راه دور انجام می شود. به بیان ساده تر پیش از حضور در پارکینگ با استفاده از برنامه های نصب شده روی گوشی یا تبلت می توان از گنجایش پارکینگ و هزینه آن آگاهی یافته و سپس در محل حضور پیدا کرد.

پارکینگ های هوشمند مزایای بی شماری دارند. از این رو صاحبان بسیاری از ساختمان های اداری، خدماتی، تجاری و صنعتی به منظور سهولت در رفت و آمد وسایل نقلیه، کاهش ترافیک، رفاه و آسایش و امنیت بیشتر شهروندان از پارکینگ های هوشمند استفاده می کنند؛ به عنوان مثال می توان به دانشگاه ها، بیمارستان ها، فروشگاه های زنجیره ای، مراکز خرید، مراکز تفریحی و توریستی اشاره کرد. تجهیز پارکینگ ساختمان های مسکونی کوچک به تجهیزات هوشمند چندان طرف دار ندارد؛ زیرا ساکنان آنها ثابت و کم هستند. از طرفی جای پارک خودرو مشخص است و مشکلی برای تردد وسایل نقلیه ایجاد نمی شود؛ اما ساختمان های بزرگ و شهرک های مسکونی می توانند از این روش استفاده کنند.

معرفی پارکینگ هوشمند

معرفی پارکینگ هوشمند

نحوه عملکرد

ساخت پارکینگ های هوشمند بر اساس سیستم RFID انجام می شود. RFID مخفف عبارت Radio Frequency Identification به معنای شناسایی از طریق امواج رادیویی است. به همین منظور حسگرهایی در پارکینگ یا روی بدنه خودروها نصب شده تا اطلاعات موارد ورودی و خروجی را جمع آوری کند. این کار توسط تگ ها انجام می شود. تگ ها به صورت کارتی، لیبل یا هاردی هستند. در بعضی موارد تگ به صورت لیبل به شیشه خودروها متصل می شوند. امکان نصب سنسورهای بی سیم روی زمین یا بخش فوقانی یا کناری محل پارک خودرو نیز وجود دارد.

جمع آوری اطلاعات این تجهیزات نیازمند نصب آنتن در بخش های مختلف پارکینگ است. تعداد آنتن ها به وسعت پارکینگ بستگی دارد. در پارکینگ هوشمند درکنار به کارگیری تجهیزات سخت افزاری، نرم افزار مختص کاربر و پارکبان نیز طراحی می شود. کاربر با استفاده از این نرم افزار از ظرفیت پارکینگ آگاهی پیدا می کند. پارکبان نیز با نرم افزار مختص خود می تواند به اطلاعات کاربران، ظرفیت و قفل های پارکینگ دسترسی داشته باشد. از دیگر تجهیزات پارکینگ های هوشمند می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • قفل پارکینگ (در محل نصب شده و تنها اجازه پارک خودرو مجاز و تعریف شده در سیستم صادر می کند)
  • دوربین پلاک خوان (به منظور جلوگیری از ورود خودروهای غیرمجاز)
  • راه بند اتوماتیک
  • قفل پارکینگ
  • گیت ورودی

 

انواع پارکینگ های هوشمند

انواع مختلفی از پارکینگ های هوشمند بر اساس شکل ظاهری در دسترس متقاضیان قرار دارد. روتاری، خانگی، پازلی، زیرزمینی، برجی و جکی از جمله این موارد هستند. ویژگی های عنوان شده برای هر یک از این موارد با دیگری متفاوت است. درنتیجه مالک می تواند برحسب معیار و ملاک های خود اقدام به انتخاب کند؛ به عنوان مثال برای متراژهای کم و نداشتن محدودیت برای ارتفاع، ساخت پارکینگ برجی در دستور کار قرار می گیرد. هزینه های دریافتی از شهروندان برای استفاده از پارکینگ های هوشمند به عوامل مختلفی بستگی دارد؛ به عنوان مثال می توان به موقعیت جغرافیایی، مدت زمان استفاده از پارکینگ و نوع آن اشاره کرد.

 

مزایا و معایب پارکینگ هوشمند

اگرچه هزینه های مربوط به ساخت پارکینگ هوشمند در ابتدای کار کمی زیاد است؛ اما به واسطه هوشمندسازی این هزینه ها در مدت زمان کوتاهی به مالک ساختمان بازمی گردد. پارکینگ های هوشمند در مقایسه با مدل های قدیمی مزایای بسیاری دارند که عبارتند از:

  • پرداخت پول به صورت اینترنتی
  • ورود و خروج خودروها کاملاً خودکار کنترل می شود.
  • شناسایی نزدیک ترین پارکینگ به موقعیت فرد با نرم افزار
  • به دلیل ممانعت از ورود افراد غیر متفرقه امنیت بالایی دارند.
  • فضای پارکینگ به صورت بهینه مورد استفاده قرار می گیرد.
  • ماشین های غیرمجاز نمی توانند به فضای پارکینگ راه یابند.
  • خودروها در زمان ورود و خروج از پارکینگ بیهوده معطل نمی شوند.
  • اطلاعات ورود و خروج خودروها ثبت شده و در آینده می توان از آنها استفاده کرد.
  • مدت زمان حضور خودروها در پارکینگ و هزینه های آن به صورت خودکار محاسبه می شود.
  • افراد با مشکلاتی چون پر بودن ظرفیت پارکینگ مواجه نمی شوند؛ زیرا پیش از ورود ظرفیت آن را با گوشی همراه چک می کنند.
معرفی پارکینگ هوشمند

معرفی پارکینگ هوشمند

سخن پایانی

ما در این مقاله به معرفی عملکرد، مزایا و معایب پارکینگ هوشمند پرداختیم. امروزه با توجه به افزایش جمعیت و گسترش وسایل نقلیه در سطح شهر، پارکینگ های قدیمی پاسخگوی نیاز شهروندان نیست. بسیاری از کشورها برای رفع این مشکل به پارکینگ های هوشمند روی آورده اند. فضاهای این چنینی مزایای بسیاری دارند که از جمله آنها می توان به کاهش ترافیک، آلودگی هوا و هدر رفت انرژی و وقت اشاره کرد. هزینه های صرف شده برای این کار نیز در مدت زمان کوتاهی به مالک پارکینگ بازمی گردد.