آنچه امروز در زمینه طراحی ساختمان فراوان بکار میرود، عبارت «خانه هوشمند» است. فضایی که بخشهای مختلف آن تحت نظارت سیستم مرکزی عمل میکند، خانه هوشمند نام دارد. کنترل پذیری از راه دور و قابلیت شخصی سازی دو ویژگی مهم فضاهای اینچنینی است. هوشمندسازی خانه مزایای بسیاری دارد که از جمله آنها میتوان به افزایش رفاه و آسایش ساکنان، ارتقاء امنیت، بهینهسازی مصرف انرژی، افزایش ارزش افزوده ساختمان اشاره کرد. این مقاله به بررسی مزایای خانه هوشمند اختصاص داده شده است. برای کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با این موضوع خانه هوشمند کوییک لینک را تا پایان همراهی کنید.
خانه هوشمند
یکی از واژههای نام آشنای دنیای امروز خانه هوشمند است که از ورود علم و تکنولوژی به طراحی ساختمان نشئت میگیرد. بخشهای مختلف خانه هوشمند به صورت هماهنگ تحت نظارت سیستم کنترل مرکزی فعالیت میکنند. سیستم کنترل مرکزی به عنوان قلب خانه هوشمند شناخته میشود. از دیگر اجزای خانه هوشمند میتوان به سنسورها و عملگرها اشاره کرد. پردازنده یا سیستم کنترل مرکزی وظیفه دریافت اطلاعات از حسگرها و ارسال فرمان به عملگرها را برعهده دارد. برقراری ارتباط بین بخشهای مختلف سیستم هوشمند به صورت سیمی یا بدون سیم است. درنتیجه هوشمندسازی فرد میتواند از راه دور کنترل تمامی تجهیزات و سیستمهای سرمایشی، گرمایشی، روشنایی، آبرسانی، امنیتی و … را به دست بگیرد.
مزایای خانه هوشمند
مهمترین مزایای خانه هوشمند شامل صرفه جویی در مصرف انرژی، بهبود امنیت و آسایش و رفاه بیشتر ساکنان است. سایر مزایای خانه هوشمند در موارد زیر خلاصه شدهاند:
- افزایش ارزش افزوده ساختمان
- زیبایی دکوراسیون داخلی ساختمان
- کاربری ساده و قابل فهم برای همه
- کاهش هزینههای نگهداری از خانه
- قابلیت ارتقا با پیشرفت تکنولوژی
- کنترل تردد کودکان در زمان نبود والدین
- قابل اجرا برای هر نوع ساختمان

مزایای خانه هوشمند
بهینه سازی مصرف انرژی
با افزایش جمعیت در جهان نیاز به انرژی بیشتر احساس میشود. این در حالی است که منابع کنونی تولید انرژی به دلیل تجدیدناپذیر بودن، الگوی مصرف نامناسب و نبود سیستم بازیافت انرژی رو به پایان است. از طرفی استفاده بیش از اندازه از انرژی فسیلی آلودگی محیطزیست را در پی دارد. به همین دلیل هر اقدامی در راستای بهینهسازی مصرف انرژی (برق، گاز و آب) ستودنی است. هوشمندسازی به عنوان یکی از این اقدامات مورد توجه بسیاری از کشورهای پیشرفته و صنعتی قرار گرفته است.
در خانه هوشمند، سنسورهای مختلفی برای ارزیابی شرایط محیطی استفاده میشود؛ بهعنوانمثال میتوان به سنسور دما، رطوبت، نور، حرکت و … اشاره کرد. این کار با هدف هوشمندسازی و کنترل از راه دور تجهیزات مختلف از قبیل سیستم سرمایشی، گرمایشی، آبرسانی و روشنایی انجام میشود. در یکی از این موارد، سنسورهای دما از فعالیت بیش از اندازه سیستمهای سرمایشی و گرمایشی جلوگیری میکنند. خاموش شدن دستگاهها در صورت رسیدن به دمای مطلوب یکی از اقدامات مؤثر در این زمینه است. خاموشی سیستمهای مختلف در صورت خالی بودن خانه از سکنه را نیز میتوان به این اقدامات اضافه کرد.
سیستم برق خورشیدی و پریزهایی که در زمان اوج مصرف برق غیرفعال میشوند از دیگر مزایای خانه هوشمند در زمینه صرفهجویی در مصرف انرژی است. شیرآلات ساختمانی و سیستم آبیاری گیاهان نیز به شکل طراحی میشوند که کمترین هدر رفت آب را داشته باشند. به این ترتیب مقدار قابل توجهی از مصرف انرژی در بخش خانگی و ساختمان (که ۴۰ درصد از کل انرژی مصرفی را شامل میشود) کاهش مییابد. آمارها نشان میدهد که با هوشمندسازی امکان صرفه جویی ۳۰ درصدی در مصرف برق، گاز و آب وجود دارد.
امنیت بالا
امنیت بالا یکی از مزایای خانه هوشمند است. تا پیش از توسعه هوشمندسازی، امنیت ساختمان در گرو نصب دزدگیر و دوربینهای مداربسته بود؛ اما امروزه امنیت خانههای هوشمند با نصب حسگرهای مختلف و یکپارچه سازی آن با انواع تجهیزات به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در نتیجه هر نوع تحرکات مشکوک در اطراف خانه با سنسورهای حرکتی و دوربینهای مداربسته تشخیص داده میشود. جالب است بدانید که تصاویر زنده این تحرکات در لحظه به اطلاع کاربر میرسد. فرد میتواند از طریق فعالسازی سیستم هشدار، سارق را مجبور به ترک محل کند. علاوه بر این امکان اطلاع رسانی به اداره پلیس برای دستگیری سارق نیز وجود دارد.
امنیت بالای خانههای هوشمند تنها در زمینه جلوگیری از سرقت نیست. بلکه از بروز حوادثی چون نشت گاز، انتشار دود و آتشسوزی نیز جلوگیری میشود. حسگرهای تشخیص دود یا گاز CO در صورت مواجهه با شرایط خطر سیستم هشداردهنده را فعال میکنند. این وضعیت به اطلاع سازمان آتشنشانی نیز میرسد. البته تا پیش از رسیدن نیروهای آتش نشان، اقداماتی از قبیل قطع خودکار شیر گاز برای جلوگیری از آتش سوزی انجام میشود. حسگرهای نشت آب نیز اقدامی مشابه حسگر دود انجام میدهند.
آسایش بیشتر ساکنان
آسایش و رفاه بیشتر ساکنان یکی دیگر از مزایای خانه هوشمند است؛ زیرا در ساختمانهای هوشمند، امکان کنترل بخشهای مختلف خانه از راه دور وجود دارد؛ بهعنوانمثال میتوان به آسانسور، سیستم سرمایشی، گرمایشی، تهویه، سونا، استخر، برق اضطراری، روشنایی، دوربین مداربسته، موتورخانه، سیستم حفاظتی، سیستم کنترل تردد و … اشاره کرد. درواقع روشن و خاموش کردن یا تنظیم انواع وسایل تنها با یک کنترل و حتی گوشی همراه انجام میشود. شخصی سازی یکی دیگر از مزایای خانه هوشمند است که به رفاه بیشتر ساکنان کمک میکند. به این ترتیب میتوان برای گروههای خاص از قبیل کودکان، میهمان، سالمندان و … تنظیمات خاصی را اعمال کرد. قابلیت شخصی سازی برای ساعات مختلف شبانه روز (مثل زمان خواب یا زمان خالی بودن منزل) نیز بسیار کمک کننده است.

مزایای خانه هوشمند
سخن پایانی
ما در این مقاله به بررسی مزایای خانه هوشمند پرداختیم. یکی از مهمترین مزایای هوشمندسازی بهینه سازی مصرف انرژی است. موضوعی که با توجه به افزایش جمعیت و به دنبال آن بیشتر شدن مصرف انرژی اهمیت بسیاری دارد. جالب است بدانید که با هوشمندسازی صحیح، امکان صرفه جویی ۳۰ درصدی در مصرف انرژی خانگی فراهم شده است. سایر مزایای هوشمندسازی در افزایش امنیت، آسایش و رفاه بیشتر ساکنان، افزایش ارزش افزوده ساختمان خلاصه میشود.