امروزه بسیاری از افراد به واسطه مزایای بی شمار هوشمندسازی متقاضی اجرای این فرایند برای ساختمان‌های خود هستند. آسایش و رفاه ساکنان، صرفه جویی در مصرف انرژی و ارتقاء امنیت و ایمنی از مهم‌ترین مزایای ساختمان‌های هوشمند هستند. در رابطه با این موضوع، شناخت تجهیزات مورد استفاده در فرایند هوشمندسازی حائز اهمیت است. از این رو طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه با خانه هوشمند کوییک لینک در ادامه همراه باشید.

 

مقدمه

ساختمان‌های هوشمند به شکلی طراحی می‌شوند که امکان کنترل از راه دور همه تجهیزات وجود داشته باشد. همچنین بهینه سازی تجهیزات نیز مدنظر قرار دارد. هدف از این کار صرفه جویی در مصرف انرژی است. بیشتر افراد در فرایند هوشمندسازی متقاضی بهینه سازی یا مدیریت از راه دور سیستم سرمایشی، گرمایشی، روشنایی و حفاظتی هستند؛ اما این اقدامات را می‌توان برای سیستم‌های آبیاری، صوتی، تصویری و ایمنی نیز انجام داد. باتوجه به این موضوع، هوشمندسازی ساختمان امکانات گسترده‌ای را در اختیار کاربر قرار می‌دهد. از این رو متقاضی می‌تواند بسته به علاقه خود از تمام یا بخشی از این امکانات بهره بگیرد. منابع مالی تخصیص یافته نیز در این موضوع نقش دارند. طبیعتاً هزینه هوشمندسازی تمام و کمال یک ساختمان بسیار بالاتر از هوشمندسازی بخش‌های اساسی است.

طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی

طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی

طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی

درک بهتر ساختمان هوشمند در گرو شناخت تجهیزات مورد استفاده است. تجهیزات بر اساس پارامترهای مختلف از جمله عملکرد، کارایی، نحوه ارتباط و… تقسیم بندی می‌شوند. بر اساس طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی آنها در سه لایه جای می‌گیرند. لایه‌های سه‌گانه شامل عملگر، رابط و کنترلی هستند.

لایه عملگر

تجهیزات موجود در اولین لایه از طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی با لوازم الکتریکی و سیستم‌های مختلف مرتبط هستند. وظیفه این تجهیزات دریافت دستور و اعمال تغییر در وضعیت عملکرد سیستم‌های مختلف است؛ به‌عنوان‌مثال در صورت عدم حضور ساکنان در منزل، عملگر مربوطه سیستم روشنایی را به صورت خودکار قطع می‌کنند. در موردی دیگر عملگرها موجب کشیدن یا باز شدن پرده‌ها می‌شوند.

این دستورات برحسب نحوه طراحی ساختمان هوشمند به صورت مستقیم توسط کاربر یا از طریق دستگاه کنترل مرکزی در اختیار تجهیزات لایه عملگر قرار می‌گیرند. عملگر هوشمند همان بازوی اجرایی ساختمان هوشمند است. این تجهیزات وظیفه انجام دستور ارسال شده پردازنده مرکزی را برعهده دارند. این فرایند با سیم، امواج مادون قرمز یا رادیویی صورت می‌گیرد. انواع مختلفی از عملگرهای هوشمند در دسترس متقاضیان قرار دارد که از جمله آنها می‌توان به رله هوشمند، موتور الکتریکی، کلید لمسی و … اشاره کرد.

لایه رابط

دومین بخش از طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی، لایه رابط نام دارد. استفاده یا عدم استفاده از لایه رابط در خانه‌های هوشمند به نوع پروتکل ارتباطی بستگی دارد. در صورت استفاده از اینترنت مستقل برای تجهیزات الکترونیکی موجود در هوشمندسازی، این لایحه حذف می‌شود. با این کار تجهیزات به صورت مستقیم توسط کاربر کنترل و مدیریت می‌شوند. در غیر این صورت استفاده از لایه رابط ضرورت می‌یابد. دستگاه کنترل مرکزی به عنوان مغز متفکر ساختمان‌های هوشمند مهم‌ترین بخش لایه رابط است. این دستگاه از یک سو با تجهیزات عملگر و از سوی دیگر با تجهیزات کنترلی مرتبط هستند. دلیل نام‌گذاری آن نیز به همین موضوع بازمی گردد.

در واقع دستگاه کنترل مرکزی فرمان کاربر را دریافت کرده و متناسب با آن دستورات لازم برای بخش عملگر ارسال می‌کند. همچنین سنسورهای کار گذاشته شده در بخش‌های مختلف ساختمان هوشمند نیز اطلاعات جمع‌آوری‌شده را برای این دستگاه ارسال می‌کنند؛ به‌عنوان‌مثال می‌توان به سنسورهای حرکتی، نور، دما، گازهای سمی، دود و آتش اشاره کرد. به این ترتیب دستگاه کنترل مرکزی وظیفه پایش و کنترل مصرف انرژی را نیز برعهده دارد.
ارتباط دستگاه کنترل مرکزی با تجهیزات عملگر و کنترلی به شیوه‌های مختلف امکان‌پذیر است؛ به‌عنوان‌مثال می‌توان به ارتباط سیمی و بدون سیم اشاره کرد. هر یک از این روش‌ها مزایا و معایب مخصوص به خود را دارند. به‌کارگیری آنها نیز به نوع ساختمان، منابع مالی اختصاصی و سلیقه مشتری بستگی دارد؛ مثلاً ایجاد ارتباط سیمی در یک ساختمان تازه ساز یا در حال ساخت بسیار رایج‌تر از ساختمان قدیمی است.

لایه کنترلی

کاربر خانه هوشمند باید توانایی برقراری ارتباط با تجهیزات و استفاده از امکانات آن را داشته باشد. این کار بر بستر اینترنت یا پیامک انجام می‌شود. برحسب روش انتخابی، تجهیزات به کار رفته در لایه کنترلی متفاوت است؛ به‌عنوان‌مثال می‌توان به نصب اپلیکیشن‌های خانه هوشمند بر روی تبلت یا گوشی همراه و مدیریت وسایل با اینترنت و حتی پیامک اشاره کرد. همچنین با پنل لمسی یا کنترل هوشمند نیز می‌توان مدیریت تجهیزات مختلف را از راه دور انجام داد. پنل‌های لمسی علاوه بر نقش مدیریتی امکانات بی‌شماری را در اختیار کاربر قرار می‌دهند.

طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی

طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی

سخن پایانی

ما در این مقاله به بررسی طبقه بندی تجهیزات هوشمندسازی ساختمان از لحاظ عملکرد و کارایی پرداختیم. در متداول‌ترین تقسیم بندی ارائه شده تجهیزات مورد استفاده در هوشمندسازی در سه لایه عملگر، واسط و کنترلی جای می‌گیرند. لایه عملگر شامل تجهیزاتی است که اعمال دستورات صادره از کاربر یا سیستم مدیریت مرکزی را برعهده دارد. تجهیزات لایه کنترلی نیز برای کنترل وسایل خانگی هوشمند مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ به‌عنوان‌مثال می‌توان به گوشی همراه، تبلت، کنترل و پنل لمسی اشاره کرد. لایه واسط (دستگاه کنترل مرکزی) برای ارتباط بین تجهیزات عملگر و کنترلی طراحی می‌شود. برای خرید هر یک از این تجهیزات همین حالا با کارشناسان «خانه هوشمند کوییک لینک» تماس بگیرید.