سیستم آبیاری هوشمند، سیستمی پیشرفته مبتنی بر اینترنت اشیا است که با برنامه ریزی و با توجه به نیاز زمین و گیاه به طور خودکار اقدام به آبیاری آن می کند. این سیستم ها برای آبیاری عوامل مختلفی را مثل شرایط آب و هوایی، دما و رطوبت را در نظر می گیرند و با توجه به آن آبیاری می کنند. استفاده از این سیستم مزیت هایی دارد که در ادامه مطلب به مزیت ها و قابلیت های این سیستم اشاره می شود. در ادامه با خانه هوشمند کوییک لینک همراه باشید.

 

مزیت های سیستم آبیاری هوشمند

ایران کشوری است که با بحران کم آبی دست و پنجه نرم می کند. متأسفانه بیشتر از ۷۵ درصد آب در بخش کشاورزی اتلاف می شود. برای جلوگیری از اتلاف این حجم عظیم از آب باید روش های آبیاری اصلاح شوند. سیستم آبیاری هوشمند می تواند یکی از بهترین سیستم ها باشد که مزیت های آن عبارتند از:

صرفه جویی در آب

سیستم آبیاری هوشمند مجهز به سنسورهایی است که این حسگرها به فاکتورهایی از قبیل دما و رطوبت حساس هستند. حسگرها به صورت دقیق اطلاعات مربوط به رطوبت و دما را جمع آوری می‌کنند و در اختیار سیستم قرار می دهند. زمانی که رطوبت گیاه یا زمین کشاورزی کم شود سیستم دستور شروع آبیاری را به صورت خودکار می دهد. زمانی که رطوبت به سطح مطلوب رسید؛ دستور توقف آبیاری ارسال می شود. همین مورد باعث می شود تا از آبیاری بیش از حد جلوگیری شود.

توقف آبیاری پس از بارش باران

اگر در حین آبیاری باران ببارد؛ سیستم آبیاری هوشمند به صورت خودکار آبیاری را متوقف می کند. اگر زمان بارش باران نزدیک به برنامه آبیاری بعدی باشد؛ به صورت خودکار برنامه آبیاری بعدی به تعویق می افتد.

آبیاری به صورت قطره ای

سیستم آبیاری هوشمند به صورت قطره ای اقدام به آبیاری می کند؛ همین موضوع باعث کاهش رشد علف های هرز، کاهش تخریب بافت خاک و افزایش صرفه جویی در مصرف آب می شود. این سیستم در زیر خاک پنهان می شود و در موقع آبیاری از زیر خاک خارج می شود؛ همین عامل باعث افزایش عمر قطعات سیستم آبیاری می شود.

کنترل از راه دور

مهم ترین مزیت سیستم آبیاری هوشمند این است که می توان از طریق تلفن های اندروید، کامپیوتر، لپ تاپ و تبلت آبیاری زمین کشاورزی را از دور کنترل کرد. کسانی که مسافت زیادی با باغ و مزرعه خود دارند یا در مسافرت و مأموریت کاری به سر می برند و نمی‌توانند برای آبیاری و کود دهی در مزرعه حضور داشته باشند؛ می توانند از این سیستم استفاده کنند.

برنامه ریزی با توجه به نیاز گیاه

گیاهان نیازهای آبی مختلفی دارند؛ برخی از آن ها به هفته ای یک بار آبیاری، برخی به هفته ای دو بار و برخی حتی به ماهی یک بار آبیاری نیاز خواهند داشت. گیاهان با نیازهای آبی مختلف بیشتر در گلخانه ها کشت می شوند؛ البته ممکن است در مزرعه نیز این جور گیاهان کشت شوند. سیستم آبیاری هوشمند با توجه به نیاز آبی هر گیاه برنامه ریزی آبیاری را انجام می دهد. برای این کار سیستم مناطق آبیاری را به صورت جداگانه تنظیم می کند و هر منطقه توسط یک دریچه آبیاری می شود.

عیب یابی سیستم

ممکن است در سیستم آبیاری در اثر عوامل مختلف انسداد یا نشتی رخ دهد. سیستم آبیاری هوشمند می تواند به صورت دقیق محل نشتی و انسداد را تشخیص دهد. این کار از هدر رفت آب و کاهش بازدهی در کشاورزی جلوگیری می کند.

سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

ویژگی های سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

مهم ترین ویژگی های سیستم آبیاری از راه دور عبارتند از:

  • سیستم آبیاری از راه دور به صورت ماژولار و در ابعاد کوچک طراحی شده است؛ در نتیجه برای اجرا نیاز به فضای زیاد ندارد و حتی برای باغچه ها و گلخانه های کوچک قابل اجرا است.
  • این سیستم با سیم کارت کنترل می شود و تمامی اپراتورهای بازار ایران برای این سیستم مناسب هستند.
  • برد این سیستم نامحدود است و در نتیجه از کیلومترها دورتر می شود این سیستم را کنترل کرد.
  • آنتن دهی سیستم بسیار قوی است و حتی در مزارع دور افتاده با آنتن ضعیف جواب می دهد.
  • کنترلرهای آبیاری هوشمند به سیستم های آبیاری قطره ای و بارانی به خوبی پاسخ می دهند.
  • این سیستم قابلیت نصب روی انواع موتورهای آب، انواع سیستم های مه پاش، موتورهای کف کش، شیرهای برقی، پمپ های آبیاری تک فاز و سه فاز، پمپ های آب استخر، اسپلیت ها و… را دارد.
  • می توان از راه دور از طریق این سیستم وضعیت لحظه ای موتورها و پمپ ها را بررسی کرد.
  • این سیستم در عین پیشرفته بودن ساختار ساده ای دارد و به راحتی می‌توان از آن استفاده کرد.
  • به همراه یک آداپتور می توان سیستم آبیاری هوشمند را روی سیستم های خورشیدی نصب کرد.
  • اطلاع از کیفیت آب مانند وضعیت فیلتراسیون و میزان املاح موجود در آن با این سیستم امکان پذیر است.
  • از سیستم آبیاری هوشمند علاوه بر آبیاری می توان برای کود دهی نیز استفاده کرد. این سیستم به خوبی نیاز های تغذیه ای گیاه را می سنجد و در صورتی که گیاه به کود نیاز داشته باشد؛ همراه با آبیاری کود دهی را نیز انجام می دهد.
سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

سیستم آبیاری هوشمند چیست؟

نتیجه گیری

سیستم آبیاری هوشمند یک سیستم آبیاری کنترل از راه دور است که قابلیت این را دارد که با توجه به نیاز گیاه آبیاری مزرعه را انجام دهد. سنسور ها و کنترل کننده های آبیاری هوشمند با توجه به آب و هوا یا رطوبت خاک برای آبیاری مزرعه یا گلخانه برنامه‌ریزی انجام می دهند. مثلاً کنترلرهایی که با توجه به آب و هوا برنامه ریزی می کنند؛ چهار فاکتور دما، جهت و میزان وزش باد، شدت تابش نور خورشید و رطوبت هوا را می سنجند و با توجه به این پارامتر نیاز آبی گیاه و زمان آب دقیقه آبیاری را برنامه ریزی می کنند.