انواع پروتکل خانه هوشمند
برای هوشمند سازی یک ساختمان، قرارگیری اجزای مختلفی در جایگاه اصلی خود، باعث ایجاد یک مجموعه هوشمند می شود. هر یک از این اجزا، وظیفه منحصربفرد خود را انجام می دهند و با دیگر اجزا در ارتباط هستند. یکی از اصلی ترین اجزای ارتباطی یک مجموعه هوشمند سازی شده، پروتکل خانه هوشمند است. با وجود بازار رقابتی و تولید اپلیکیشن ها متعدد، نرم افزارهای متعددی در رابطه با هوشمند سازی ساختمان برنامه ریزی می شوند. در این مقاله قصد داریم با معرفی انواع پروتکل خانه هوشمند، به کاربردها، مزایا و زیرمجموعه های تحت نظارت آن ها بپردازیم. برای آشنایی بیشتر با مهم ترین اجزای خانه هوشمند، تا پایان مطلب با ما همراه باشید.
پروتکل خانه هوشمند چیست؟
ارتباط بین تجهزیات مختلف در یک خانه هوشمند بر عهده پروتکل خانه هوشمند است. پروتکل ها بسته به نوعی که دارند، اطلاعات را در میان دستگاه های به کار برده شده در خانه هوشمند، انتقال می دهند. هر نوع پروتکل، دارای زبان و قوانین منحصربفرد خودش است که آن را با اجزای مجموعه خود در میان می گذارد. قوانین حاکم بر یک پروتکل هوشمند، باعث برقراری یک نظم بی نظیری در کل سیستم می شود. به پروتکل های خانه هوشمند، پروتکل BMS نیز گفته می شود. هر خانه هوشمند، با تجهیزات محدود یا با تجهیزات وسیع و نامحدود نیازمند به یک نرم افزار برنامه ریزی و پرونکل هوشمند است.

انواع پروتکل خانه هوشمند
انواع پروتکل خانه هوشمند
همان طور که گفته شد، هر کدام از پروتکل ها، زبان مخصوص به خود را دارند و تجهیزاتی که با یک نوع پروتکل خاص به یکدیگر مرتبط می شوند، همگی دارای زبان مشترک هستند. در غیر این صورت، ارتباطی بین اجزای مجموعه شکل نخواهد گرفت. در حالت کلی، پروتکل های خانه هوشمند به دو گروه پروتکل با سیم و پروتکل بی سیم دسته بندی می شوند که هر کدام از آن ها نیز دارای انواع متعددی هستند. در ادامه، به بررسی انواع پروتکل خانه هوشمند می پردازیم.
-
پروتکل های با سیم خانه هوشمند
پروتکل های با سیم همان وسایل ارتباطی سنتی هستند که به وسیله سیم کشی، کابل کشی و نصب تابلو برق، راه اندازی می شوند. از جمله پروتکل های با سیم خانه هوشمند عبارتند از:
-
پروتکل S-BUS
این نوع پروتکل به صورت ارتباط دو طرف است که هم با استفاده از سیم کشی و هم بدون سیم کشی به کار برده می شود. برای نصب و راه اندازی نیاز به زیرساخت دارد. پروتکل S-BUS یکی از پروتکل هایی با میزان امنیت پایین تر است.
-
پروتکل KNX
این نوع پروتکل از رایج ترین پروتکل های با سیم است که طرفداران بسیاری در بین مشتریان خانه هوشمند دارد. به دلیل سیم کشی های مجزا، احتمال تداخل نویزها با یکدیگر از بین می رود. برندهای مطرح دنیا دارای ورودی کابل KNX هستند و سنسورها، کنترلرها، ترمینال ها و عملگرها را به هم وصل می کنند.
-
پروتکل X-10
از قدیمی ترین پروتکل های ارتباطی می توان به نوع X-10 اشاره داشت. این نوع پروتکل ها در ابتدا فقط به صورت یک طرفه (فقط صادر کننده دستور) بود؛ ولی بعدها به صورت پروتکل ارتباطی دو طرفه نیز مورد استفاده قرار می گرفت.
-
پروتکل MODBUS
این نوع پروتکل نیز به دو شکل یک طرفه و دو طرفه مورد استفاده قرار می گیرد. برای ارتباط و اتصال بین دستگاه های بسیار زیاد و نامحدود می توان از پروتکل MODBUS بدون بروز هیچ نوع مشکلی استفاده کرد. از طرفی، اطلاعات و داده های منتقل شده، دارای امنیت بالایی هستند.
-
پروتکل های بی سیم خانه هوشمند
از پیشرفته ترین پروتکل های خانه هوشمند می توان به پروتکل های بدون سیم اشاره داشت که نیازی به سیم کشی، کابل کشی و زیر ساخت اختصاصی ندارد. تمامی اطلاعات و داده ها از طریق امواج هوا انتقال داده می شوند. از جمله پروتکل های بی سیم خانه هوشمند عبارتند از:
-
مادون قرمز
از مادون قرمز به عنوان ساده ترین و راحت ترین پروتکل های بی سیم نام می برند که فقط ارتباط یک طرفه ایجاد می کنند. پیام هایی که از طریق ریموت کنترل ها به دستگاه ها فرستاده می شوند از جمله این پروتکل ها هستند.
-
بلوتوث
پروتکل بلوتوث، از انواع پروتکل های بی سیم است که روی اغلب گوشی موبایل ها، اسپیکرها و هدفون ها وجود دارد. از معایب این نوع پروتکل می توان به محدود بودن دایره فرمان اشاره داشت که در حدود 10 متری خود را پشتیبانی می کند.
-
پروتکل WiFi
از رایج ترین پروتکل های بدون سیم خانه هوشمند، استفاده از اینترنت وای فای است. حداکثر شعاعی که بتوان اطلاعات و داده ها را با استفاده از وای فای انتقال داد، در حدود 25 متر است.
-
پروتکل Z-Wave
از پروتکل های دو طرفه بدون سیم هوشمند می توان به پروتکل Z-Wave اشاره کرد. این نوع پروتکل، پیام ها و اطلاعات را از طریق فرکانس های رادیویی رد و بدل می کنند. سرعت و امنیت بالا و سازگاری آن ها با اغلب تجهیزات خانه هوشمند، موجب محبوبیت آن در بین انواع پروتکل های بی سیم شده است.
-
پروتکل Zigbee
از سریع ترین و پیشرفته ترین پروتکل های هوشمند، پروتکل Zigbee است. این نوع پروتکل هزینه و انرژی بسیار کمی در برقراری ارتباط با تجهیزات مختلف هوشمند، مصرف می کنند. امنیت بسیار بالایی دارند؛ ولی برای انتقال اطلاعات در مسافت های طولانی نیاز به وجود واسطه خواهند داشت.

انواع پروتکل خانه هوشمند
زیر مجموعه های تحت نظارت پروتکل خانه هوشمند
پروتکل های خانه هوشمند می توانند تجهیزات، دستگاه ها و سیستم های متعدد را به یکدیگر وصل کنند. از جمله زیر مجموعه های تحت نظارت پروتکل خانه هوشمند می توان به موارد زیر اشاره داشت:
• سیستم سرمایشی و گرمایشی
• سیستم صوتی و تصویری
• سیستم امنیتی و دوربین های مدار بسته
• سیستم آبیاری
• سیستم روشنایی و پرده برقی و…
سخن پایانی
در مطالب بالا پیرامون انواع پروتکل خانه هوشمند، کاربردها، مزایا و سیستم های زیرمجموعه آن بررسی کردیم. پروتکل های خانه هوشمند در انواع با سیم و بدون سیم هستند که هر کدام، گونه های مختلف دیگری دارند. خانه هوشمند کوییک لینک، با هدف اتصال سریع، طراحی منحصربه فرد و اقتصادی و با داشتن کادری مجرب، تجهیزات مرغوب و با کیفیتی را در طراحی هوشمند سازی مکان های مورد نظر، استفاده می کند. در خانه هوشمند کوییک لینک با بهره بردن از فن آوری های نوین دنیا می توانید خانه ای امن و مدرن داشته باشید.