مباحث مربوط به اینترنت اشیا امروزه داغ‌ترین مباحث در فناوری اطلاعات است. گسترش این تکنولوژی باعث راه اندازی انواع خانه هوشمند شده است. خانه‌های هوشمند، خانه‌هایی هستند که سیستم‌ها و اجزای آن ها از طریق اینترنت اشیا با یکدیگر در ارتباط هستند و می‌توان از طریق موبایل، تبلت و کامپیوتر از راه دور سیستم‌ها و وسایل موجود در خانه را کنترل کرد. در این مطلب قابلیت‌ها و انواع خانه هوشمند مورد بحث قرار می‌گیرد.

 

خانه هوشمند چه مزیت هایی دارد؟

هوشمند سازی خانه‌ها می‌تواند مزیت‌های فوق‌العاده‌ای را در پی داشته باشد؛ برخی از مهم‌ترین مزیت‌های خانه هوشمند عبارتند از:

  • صرفه جویی در مصرف انرژی: در خانه هوشمند می‌توان سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی و سیستم‌های روشنایی را به خوبی از راه دور کنترل کرد. همین موضوع باعث شده است تا به میزان قابل توجهی در انرژی صرفه جویی شود.
  • بالا رفتن امنیت ساختمان: خانه‌های هوشمند به سنسورهای مختلفی چون سنسور حساس به دود و حرارت مجهز هستند. به محض ایجاد خطر یا تهدید سنسورها فعال می‌شوند و عملکرد خود را انجام می‌دهند.
  • افزایش ایمنی و آسایش اعضای خانواده: کنترل کردن تمامی سیستم‌ها و اجزای خانه از راه دور باعث آسایش شده است. سناریوهای خانه هوشمند مانند سناریوی خواب، سناریوی مسافرت، سناریوی ورود مهمان و … این آسایش را برای کاربران ایجاد کرده است.
  • کمک به اقتصاد خانواده: خانه‌های هوشمند از طریق سیستم عیب‌یاب و کنترل سطح مصرف انرژی می‌توانند به کاهش هزینه‌ها کمک شایانی کنند.
  • کاهش خسارات در هنگام حوادث طبیعی: در هنگام حوادث طبیعی مانند سیل و زلزله سیستم‌های خانه هوشمند به صورت خودکار گاز، برق و آب را قطع می‌کنند و از این طریق خسارات را کاهش می‌دهند.
انواع خانه هوشمند

انواع خانه هوشمند

انواع خانه هوشمند مبتنی بر بستر ارتباطی

خانه‌های هوشمند بر اساس پارامترهای مختلفی دسته بندی می‌شوند؛ بستر ارتباطی یکی از این پارامترها است. سیستم خانه‌های هوشمند بر اساس این پارامتر به انواع بی سیم و با سیم ارائه می‌شوند.

  • خانه هوشمند با سیستم بی سیم: در این سیستم بخش‌های مختلف خانه از طریق فناوری‌های ارتباطی بی سیم به یکدیگر متصل می‌شوند. سیستم‌های بلوتوثی، سیستم‌های وای‌فای و سیستم‌های منطبق بر فرکانس رادیویی جزو این سیستم‌ها هستند. سیستم‌های بی سیم که امروزه در ساخت خانه‌های هوشمند استفاده می‌شوند طبق الگوریتم‌های خاص و رمزگذاری‌های پیشرفته طراحی شده‌اند؛ این الگوریتم‌ها امنیت سیستم را بالا می‌برند و امکان هک کردن آن را بسیار کاهش می‌دهند.
  • سیستم خانه هوشمند با سیم: در خانه‌های هوشمند با سیم انتقال اطلاعات بین سرور و دیگر اجزا از طریق دو یا چهار رشته سیم برقرار می‌شود. سیم‌های موجود در این سیستم می‌توانند فیبرهای نوری، کابل‌های مسی و غیره باشند. تابلو برق ساختمان در این خانه‌ها باید در ابعاد بزرگ‌تر طراحی شود و فضای بیشتری به آن اختصاص داده شود. سیستم‌های Lon، LAN، Knx و Bacnet جزو پروتکل‌های مهم سیستم‌های با سیم هستند. عدم قطعی در سیستم با سیم مهم‌ترین مزیت این سیستم است.

 

انواع خانه هوشمند با توجه به تکنولوژی

این که با توجه به چه نوع سیستم و تکنولوژی خانه هوشمند راه اندازی می‌شود؛ باعث ایجاد تفاوت در خانه‌های هوشمند شده و انواع خانه هوشمند را به وجود آورده است. باتوجه‌به نوع تکنولوژی خانه هوشمند به انواع bms و مدرن تقسیم بندی می‌شود.

  • خانه هوشمند bms: سیستم bms در بستر سیمی راه اندازی شده و برای مکان‌هایی که نویز زیادی دارند؛ مانند کارخانه جات، ساختمان‌های مخابراتی و فناوری، سازمان‌های اطلاعاتی و امنیتی مناسب هستند. تکنولوژی bms امکان انتقال اطلاعات را در بستری امن فراهم می‌کند. کنترل این سیستم به صورت متمرکز انجام می‌شود.
  • خانه هوشمند مدرن: خانه هوشمند مدرن از انواع خانه هوشمند است که انتقال اطلاعات در آن در یک بستر بی‌سیم انجام می‌شود. این خانه‌های هوشمند نسبت به سایر انواع خانه هوشمند هزینه راه اندازی پایین‌تر و کاربری راحت‌تری دارند. تجهیزات در این سیستم توان پایینی مصرف می‌کنند.

 

انواع خانه هوشمند بر اساس پروتکل

خانه‌های هوشمند بر اساس پروتکل‌های اجرایی در ساختمان نیز تقسیم بندی می‌شوند. پروتکل‌ها تعیین می‌کنند که نحوه ارتباط اجزای خانه هوشمند با یکدیگر و با کاربر از چه طریقی انجام شود. پروتکل اساسی‌ترین بخش در خانه هوشمند بوده و نقش زبان در ارتباط را ایفا می‌کند.
برخی پروتکل‌ها مخصوص سیستم‌های سیمی و برخی مخصوص سیستم‌های بی سیم هستند.
پروتکل‌های خانه هوشمند با توجه به سازگاری، هزینه راه اندازی، پهنای باند، توان مصرفی و امکان ارتقا انواع خانه هوشمند را مشخص می‌سازند.

برخی از پرطرف‌دارترین پروتکل‌های هوشمند سازی خانه عبارتند از:

  • اترنت: این پروتکل جزو پروتکل‌های سیمی است که انتقال اطلاعات در آن بسیار سریع رخ می‌دهد و جزو قابل‌اعتمادترین پروتکل‌های هوشمند سازی است.
  • پروتکل فروسرخ: این پروتکل برای کنترل از راه دور استفاده می‌شود و جزو ساده‌ترین و قابل‌اعتمادترین پروتکل‌ها است.
  • پروتکل رشته: این پروتکل جزو پروتکل‌های بی سیم است و در مواقعی که سرعت اینترنت پایین می‌آید اجزای خانه می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.
انواع خانه هوشمند

انواع خانه هوشمند

نتیجه گیری

گسترش فناوری اطلاعات باعث شده تا سطح رفاه زندگی افراد افزایش پیدا کند. ظهور انواع خانه هوشمند نتیجه گسترش این علم است. خانه هوشمند بر اساس بستر ارتباطی و تکنولوژی به انواع مختلف تقسیم بندی می‌شود. سیستم BMS و سیستم هوشمند مدرن از انواع سیستم خانه‌های هوشمند است. خانه هوشمند با سیستم بی سیم و خانه هوشمند با سیستم با سیم از انواع خانه هوشمند بر اساس بستر ارتباطی است. برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره رایگان می‌توانید با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید و با کارشناسان خانه هوشمند کوییک لینک در ارتباط باشید.