آشنایی با سیستم حمل و نقل هوشمند
داشتن حمل و نقل روان و ایمن از اساسی ترین زیر ساخت های لازم برای توسعه صنایع و افزایش سطح رفاه اجتماعی در یک کشور است. به دلیل ﻣﺸﮑﻼت ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ از ﻗﺒﯿﻞ آﻟﻮدگی های زﯾﺴﺖ ﻣﺤﯿﻄﯽ، ﻣﺸﮑﻼت ﻧﻈﺎرت و ﻣﺪﯾﺮﯾﺖ در ﺣﻤﻞ و ﻧﻘﻞ ﺑﺮون ﺸﻬﺮی و… در ﮐﻼن ﺷﻬﺮﻫﺎی دﻧﯿﺎ ﺑﻪ ﯾﮏ ﻣﺸﮑﻞ ﺟﺪی ﺗﺒﺪﯾﻞ ﺷﺪه اﺳﺖ. سیستم هایی همچون حمل و نقل هوشمند ITS، سیستم هایی متشکل از فناوری های نوین الکترونیک و… نقش بسیار مهمی در حمل و نقل ایفا می کنند. در این مقاله قصد داریم به معرفی سیستم حمل و نقل هوشمند بپردازیم. تا پایان همراه ما باشید.
سیستم حمل و نقل هوشمند چیست؟
سیستم حمل و نقل هوشمند یا Intelligent Transportation Systems به مجموعه ای از ابزارها، امکانات و تخصص ها اطلاق می شود، که این تخصص ها شامل مفاهیم مهندسی ترافیک، تکنولوژی های نرم افزاری، سخت افزاری، مخابراتی و… هستند. با سیستم حمل و نقل هوشمند شهروندان می توانند در وقت و هزینه های خود صرفه جویی کنند. این سیستم با هدف به حداقل رساندن مشکلات ترافیکی ساخته شده است.
تاریخچه سیستم حمل و نقل هوشمند
این تکنولوژی برای اولین بار در سال ۱۹۷۰ با کمک مهندسین ژاپنی در شهر توکیو ژاپن مورد استفاده قرار گرفت. به دلیل گسترش شهر و افزایش حجم ترافیک، سازمان های ترافیکی و متخصصین در زمینه حمل و نقل با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی در صدد یافتن راه حل هایی در زمینه هایی همچون، زمان متناسب رفت و برگشت قطارهای شهری، زمان بندی دقیق چراغ های راهنمایی موجود در تقاطع ها و اصلاح مسیر اتوبوس ها و همچنین تاکسی های درون شهری کوشیدند.
نتیجه این تلاش تشکیل یک سیستم یکپارچه اطلاعاتی و کارآمد در زمینه حمل و نقل شهری بود. با مرور زمان کشورهای اتحادیه اروپا از این سیستم جدید بهره گرفتند به طوری که در حال حاضر بیشتر کشورهای توسعه یافته برای توسعه این امر بودجه های قابل توجهی را در نظر می گیرند.

آشنایی با سیستم حمل و نقل هوشمند
مزایای استفاده از سیستم حمل و نقل هوشمند
• استفاده از این سیستم سبب کاهش ترافیک و روان سازی حرکت وسایل نقلیه در جاده ها می شود.
• افزایش امنیت افراد و خودروها و کاهش احتمال سرقت
• سیستم حمل و نقل هوشمند باعث کاهش مصرف انرژی و در نتیجه کاهش آلودگی های محیط زیست می شود.
• ارائه خدمات بهتر به مسافرین از طریق اطلاع رسانی پیشرفته در خصوص مسیرها و امکانات داخل وسایل نقلیه
• کمک به برنامه ریزی و مدیریت سیستم حمل و نقل از طریق ذخیره اطلاعات و آرشیو
• پشتیبانی و مدیریت بیشتر بر وسایل نقلیه امدادی همچون آمبولانس و ماشین های آتشنشانی
• امکان مدیریت اخذ الکترونیکی عوارض، خرید و رزرو بلیط، هزینه پارکینگ و… از طریق این سیستم امکان پذیر است.
• آسان شدن مانیتورینگ و کنترل حمل و نقل وسایل نقلیه سنگین.
• افزایش امنیت حمل بار و حتی جا به جایی پرسنل
• تحویل به موقع شرکت های توزیع، پخش و ترانزیت کالا به مشتری.
• اعمال یک سیستم نظارت واقعی با کمک ارتباطات الکترونیکی و ردیابی خودروها از طریق سیستم حمل و نقل هوشمند.
• بهبود بخشیدن به همکاری و هماهنگی میان قسمت های مختلف یک سازمان.
سیستم حمل و نقل هوشمند چگونه کار می کند؟
این سیستم، طی مراحل مختلفی انجام می شود. در ادامه به بررسی این مراحل می پردازیم.
جمع آوری داده ها
داده ها از طریق دستگاه های سخت افزاری مانند GPS جمع آوری می شوند. وظیفه این دستگاه، جمع آوری داده هایی همچون سرعت حرکت و زمان سفر، مکان، وزن خودرو، تأخیرها و… است.
انتقال داده ها
سامانه دیگری اطلاعات را از GPS دریافت می کند و بعد از تجزیه و تحلیل از طریق پیامک به گوشی راننده منتقل می کند.
تجزیه و تحلیل داده ها
این قسمت مسئول پردازش داده های دریافتی از سخت افزارها است. این مراحل عبارتند از تصحیح خطا، تمیز کردن داده ها، ترکیب داده ها و تحلیل منطقی تطبیقی و… است.
ارائه اطلاعات به مسافرین
از طریق رادیو، مرورگرهای وب یا پیام های متنی اطلاعات پردازش شده به مسافرین ارسال می شود. این اطلاعات توسط سیستم های مشاوره سفر (TAS) دریافت و مسافران را از جریان تصادف در جاده ها، تغییر مسیر، انحراف، شرایط منطقه و… آگاه می سازد.

آشنایی با سیستم حمل و نقل هوشمند
عملکردهای سیستم حمل و نقل هوشمند
• مدیریت و بهینه سازی جریان ترافیک
• مدیریت و روانسازی حرکت
• کنترل حوادث
• پشتیبانی وسایل نقلیه امدادی
• مانیتورینگ و کنترل حمل و نقل سبک و سنگین و…
معرفی سیستم حمل و نقل عمومی پیشرفته (APTS)
APTS به شهروندان امکان دسترسی به اطلاعات مربوط به اتوبوس ها را می دهد. یعنی شهروندان از دسترس بودن صندلی، موقعیت مکانی و زمان ورود اتوبوس مطلع می شوند. همچنین این سیستم با امکان استفاده از بلیط های تلفن همراه و پرداخت هزینه های حمل و نقل شرایط مطلوب تری برای شهروندان ایجاد کرده است.
نمونه های استفاده از سیستم حمل و نقل هوشمند در کشورهای مختلف
سئول
دولت با کمک شرکت های مخابراتی خصوصی سئول توانسته است مسیرهای خدمات اتوبوس خود را در طول شب بر طبق تحلیل داده های موقعیت مکانی تلفن همراه طراحی کند. بدین صورت که با توجه به میزان تقاضای مسیرهای مختلف در بین ساعات نیمه شب و ۵ صبح و اینکه کدام مسیرها بیشترین تقاضا را دارند خدمات حمل و نقل اتوبوس را طراحی و راه اندازی کرده است.
گلاسکو
شهر گلاسکو در کشور اسکاتلند نیز از این تکنولوژی بهره گرفته است. با کمک این سیستم هوشمند سازی، مسافران می توانند اطلاعات کاملی در خصوص زمان بندی، مکان فعلی اتوبوس، در دسترس بودن صندلی، مدت زمانی که اتوبوس به مقصد می رسد، مقصد بعدی اتوبوس، تعداد مسافران داخل اتوبوس و… را در اختیار داشته باشند.
نیواورلئان
این شهر طبق الگوی تماس های اضطراری، آمبولانس های آماده خدمت خود را در نقاط پر تماس مستقر کرده است.
جمع بندی
با افزایش استفاده شهرهای مختلف از سیستم حمل و نقل هوشمند، این شهرها از مزایای زیادی همچون ایمنی، حمل و نقل مدرن و… بهره مند می شوند. همچنین هوشمندسازی سیستم حمل و نقل به عملکرد بهتر پرسنل، کنترل بیشتر مدیران و ارتقای سازمان کمک می کند. در دنیای امروز همگام شدن با تکنولوژی به سود جامعه است و وابسته بودن به قالب های سنتی سودی برای افراد و ارگان ها به ارمغان نخواهد آورد. با مراجعه به سایت خانه هوشمند کوییک لینک می توانید از خدمات حرفهای و بی نظیر متخصصان این تیم بهره مند شوید و سیستم های هوشمند مورد نظر خود را تهیه کنید.